Segona residència

Juliol 2022


Una iniciativa que converteix les places en espais de trobada entre artistes i infants

Coproduït pel Bòlit - Centre d’Art Contemporani de Girona i l’Associació Cultural La Volta en col·laboració amb el Centre Cultural Les Bernardes

︎︎︎ El projecte


Durant l’estiu, moltes places es buiden perquè la gent se’n va de vacances a la Segona Residència. En alguns barris és així, però si passegem una mica veurem que n’hi ha d’altres a vessar, plenes de gent i xivarri, sobretot de mainada que ocupa i juga a l’espai públic. Aquest mateix títol també fa referència a les estades en residència que permeten a les artistes treballar en entorns allunyats del seu context. 
Amb aquest doble sentit, el projecte agafa forma i proposa apropar les pràctiques artístiques contemporànies als infants que habiten les places a l'estiu i hi transiten per tal que descobreixin nous llenguatges i tècniques d'expressió artística.

En la primera edició s’ha treballat en tres places amb les artistes Noemí Batllori i Andrés Siri (Plaça Pou Rodó), la Marta R. Chust i en Roc Domingo (Plaça Empúries) i l’Ayelén Salerno i La noia del monyo (Plaça Llibertat).

︎︎︎ Atracció turística

Plaça Llibertat de Salt

Una activitat dissenyada i dinamitzada conjuntament amb la fotògrafa Ayelén Salerno

Partint del model de turisme establert a la nostra societat, es buscava recrear i parodiar aquest tipus d’experiències amb infants que habitualment no tenen l’oportunitat de viatjar o desplaçar-se a segones residències durant les vacances. Justament el que es va plantejar en aquest taller és valorar l’espai quotidià mitjançant la pràctica artística. Partint d’aquesta idea, es va proposar imaginar possibles monuments emblemàtics, rituals i tradicions del territori personatges rellevants, etc. D’aquesta manera, mitjançant diferents tècniques del collage, cada infant va poder dissenyar un mapa amb els punts d’interès de la plaça. Paral·lelament es va reañitzar un taller de cianotípia, tècnica de fotografia antiga, que permetia que cada participant fes la seva postal personalitzada i original. L’activitat va concloure amb una visit guiada per la plaça mostrant els diversos espais i punts d’interès a la resta del veïnat. Aquest va finalitzar amb un enviament col·lectiu de postals per compartir l’experiència viscuda amb família i amistats.

Fotografies Anna Jornet

@lanoiadelmonyo - hola@lanoiadelmonyo.com