Girona


2019·2021

El primer anàlisi de cas s’inicia a la ciutat de Girona, durant la residència a l’espai 1 de l’Associació Cultural La Volta







︎︎︎L’aparador

maig 2021 - desembre 2021

Durant el procés creatiu d’Espais Púb(l)ics a la ciutat de Girona, es va utilitzar la galeria de l’espai 1 de La Volta com a emplaçament per a mostrar el procés creatiu i com a eina de treball on entrellaçar i relacionar idees. Igualment, va ser una forma de compartir el treball amb el veïnat del barri de Sant Narcís i així fer visible tots els coneixements adquirits.





︎︎︎Els grafitis

febrer 2019 · juny 2021

La recerca de grafitis es va realitzar mitjançant un estudi de camp en tots els barris la ciutat de Girona. En total, es van localitzar 243 grafitis entre el 2019 i el juny de 2021, la majoria dels quals són anònims i fets de manera ràpida. En diverses jornades es van fotografiar i ubicar aquests grafitis sobre un mapa, que generaven un univers dins la mateixa ciutat. A banda dels nostres recorreguts, es va demanar a la ciutadania a través d’una crida a xarxes socials i contactes de WhatsApp, que qui trobés pintades o adhesius amb aquest tipus de continguts ens n’enviés fotografies. En aquesta convocatòria es van obtenir més de 70 imatges, que han servit per ampliar la recerca i fer partícep també a la ciutadania d’aquesta investigació que probablement en la majoria dels casos, passaria inadvertida.










︎︎︎La cartografia


Una vegada recopilats els grafitis de la ciutat de Girona, es va decidir elaborar una cartografia que no consitís només en localització de les pintades sobre un plànol, sinó que qüestionés i pensés en la psicogeografia de la ciutat, com aquestes imatges formen part d’un engranatge que és l’espai públic i la ciutadania que l’habita. Es van ubicar tots els grafitis en un plànol a escala, agrupant-los en epicentres tenint en compte els nostres recorreguts personals i experiències viscudes al llarg del procés creatiu. Aquestes connexions van ser realitzades manualment i seguidament transformades en la seva versió digital.
A més, aquesta peça incorpora textures creades en les localitzacions on s’han trobat grafitis, un anàlisi dels carrers amb noms masculins i tot l’univers de grafitis en format de constel·lació, separant-los per gènere (masculí, femení o no-binari).

Aquesta cartografia inclou també l’enregistrament de sons de la ciutat i la construcció d’uns altaveus amb sensors que els reprodueixen quan l’espectador/a s’apropa. Per fer-ho, s’ha col·laborat amb l’artista digital i sonor Nicolas Saganias, tant pel muntatge com l’edició.  També amb el col·lectiu Si els mobles parlessin que ha creat el suport de fusta d’aquesta exposició mòbil que ja ha fet parada en diversos espais i cicles: Jornades Voltaiques (2021), Estació Espai Jove de Girona (2022), Jornades Monyos (2022) i al Cicle A prop de Girona (2023).





︎︎︎Accions artístiques


Una vegada situats els grafitis sobre el mapa i analitzat el seu contingut, el següent pas va ser el de dissenyar i dur a terme accions artístiques a la ciutat, aportant una nova mirada a tot l’estudi de camp. Per fer aquestes intervencions site-specific es va utilitzar l’art urbà (grafiti i muralisme), l’humor gràfic, l’art d’acció i la performance. 

QUI ETS?
LA PERRA LAIKA
RATA CON CORBATA
HELENA ROIG
LA PORCA







︎︎︎El fanzine


Tot el procés de recerca, creació i producció del projecte a la ciutat de Girona ha quedat plasmat en forma de publicació. La impressió resultant la considerem com una peça artística en si mateixa. El material generat amb la investigació és accessible per a tothom a través d’aquesta pàgina web. En canvi, l’obra generada vol portar al públic a un pas més, convidant-lo a reviure l’experiència del procés creatiu d’una manera interactiva i dinàmica, buscant d’alguna forma la perfomativitat en les arts visuals. 

(*) Residència artística a l’Espai Nyam Nyam (abril 2022) (*) Residència artística al Convent de Pontós (maig 2022)











Amb el suport de:
Beca Kreas de l’Ajuntament de Girona
Associació Cultural La Volta

Tots els grafitis aquí!

@lanoiadelmonyo - hola@lanoiadelmonyo.com