Quebec

03 agost 2022 - 24 setembre 2022


El segon estudi de cas del projecte Espais Púb(l)ics s’ha dut a terme en residència a La Chambre Blanche.  


︎︎︎ La recerca

Durant el procés de recerca es va realitzar una investigació teòrica entorn els feminismes i les sexualitats a la localitat de Quebec. També es va aprofitar per conèixer diverses entitats, equipaments i artistes locals que treballessin en una línia propera a la nostra. Un dels nostres objectius era introduir-nos a la seva comunitat i entendre’n el funcionament i patrons interns. Volíem comprendre quin era el llegat de la seva història i amb quin context actual es convivia.

Trobades amb centres de dones, artistes i associacions:

Maria Laura Santamaria - Centre des femmes de la Basse Ville. Persona encarregada de dinamitzar el centre.

Andrée Levesque. Artista visual, cantant i lingüista autòctona de la reserva de Wendake.

Lorinne Larouche - YWCA Québec.  Directora dels programes socials del centre de dones de

Christyne Gagnon - Gris Québec. Coordinadora i voluntària de l’espai jove inclusiu Gris Québec.

Carol-Ann Belzil. Artista visual i responsable de la comunicació de La Chambre Blanche.

Maya Guy. Ballarina i poetessa interessada en la creació a l’espai públic.

Annie Baillargeon. Artista feminista i performer, membre del col·lectiu Blush.

Marie-Eve Levasseur. Artista digital i multimèdia.

Maylissa Lit-a. Sexòloga.


︎︎︎ Els grafitisDurant els dos mesos d’estada al Quebec, es van registrar un total de 111 grafitis amb contingut sexual o de gènere. La recerca es va dur a terme en diversos barris de la ciutat i en col·laboració de la ciutadania. Des de La Chambre Blanche es va fer una crida a qui volgués participar en aquesta investigació urbana. Es van posar en contacte més de 20 persones, algunes de les quals van continuar col·laborant en el projecte en les següents fases.
︎︎︎ Acció a l’espai públic


Es va dur a terme una creació site-specific que va consistir a deixar durant 7 dies 7 llibretes a l’espai públic. Cada una d’aquestes llibretes estava en diàleg amb algun grafiti catalogat i duia escrita una pregunta concreta. Per donar-li importància a l’acció, s’assenyalava cada grafiti emmarcant-lo amb un quadrat groc i posant-lo en relació amb el recipient que contenia la llibreta al seu interior. La idea era donar visibilitat a aquells grafitis que moltes vegades passen desapercebuts, però que formen part de la vida quotidiana de les habitants. De totes les llibretes se’n van recuperar 5 amb continguts escrits a les seves pàgines.

Continguts extrets de l’acció
︎︎︎ Taller d’art comunitari: “ma ligne de vie”Poesia visual al Centre des femmes de la Basse Ville. 
El taller era gratuït i van participar-hi 10 dones de diferents edats i procedències. L’activitat utilitzava el collage com a eina per a parlar de les línies de vida i dels relats personals. El resultat final va ser la creació col·lectiva d’un petit fanzine, que recopilava totes les poesies.
︎︎︎ Acció participativa Quebec · GironaEl dia 22 de setembre de 2022 es va dur a terme la presentació pública de la recerca i dels processos creatius a La Chambre Blanche. Aquesta exposició mostrava a través de fotografies i audiovisuals diferents fases del projecte a Quebec, centrant-se en la metodologia emprada per obtenir continguts.

La presentació anava acompanyada d’una acció participativa en la qual es pretenia vincular la comunitat quebequesa amb la comunitat gironina en relació amb el concepte d’intercanvi. Es va fer un enviament col·lectiu de 70 pàgines que pertanyien al fanzine resultant de la investigació. Cada persona (de Quebec), escollia una pàgina (la qual contenia material sorgit de la investigació) i una adreça a l’atzar (d’alguna persona de la ciutat de Girona), escrivia el motiu de la seva elecció i l’enviava. L’objectiu era posar en relació una persona de cada ciutat mitjançant el projecte Espais Púb(l)ics donant espai a la reflexió. 

El dia 19 de gener de 2023, es va convocar a totes les persones que havien rebut una pàgina del fanzine al Bòlit - Centre d’Art Contemporani. L’objectiu de la trobada era construir la narrativa del fanzine de forma col·lectiva. Va ser interessant com es van posar en relació els continguts de les pàgines i el relat que es va construir com a eix vertebrador pel futur fanzine de Quebec. A banda, aquesta acció es va acompanyar de la performance “Seria com bullir verdura abans d’una presentació”, que posava en relació en forma de ritual i de tancament de cicle, la presentació duta a terme a la ciutat de Quebec i la presentació que s’estava portant a terme al Bòlit. A partir d’una anècdota, es va construir un relat que va permetre compartir de manera comunitària l’acció de cuinar verdura mentre s’estava desenvolupant la presentació. L’acte es va concloure menjant verdura dins el centre d’art contemporani després de conversar sobre feminismes, colonialisme i espai públic.
︎︎︎ El fanzine (properament)


En el cas del fanzine de Quebec, com que des de l’inici no va ser concebut amb la intenció de seguir una narrativa lineal, sinó a partir de pàgines que tenen un valor en sí mateix,  la creació de l’estructura de la publicació es basa en la unió de conceptes i la relació que s’estableix entre els diferents continguts. Per exemple, les diferents pàgines del fanzine són retalls de diari, textos d’exposicions, postals locals, objectes personals de la residència, i altres documentacions que formen part de la recerca. En conseqüència, la manera en què ha estat ideat, pot recordar un catàleg arqueològic, una peça que és també un recull de troballes i de vivències personals que unint-se, esdevenen col·lectives.

Si en el Bòlit es va decidir l’ordre d’aquests continguts de manerea conjunta, ara des de La noia del monyo, s’incorporaran en la publicació textos sorgits de l’acció que es va fer als carrer de Quebec, frases de les entrevistes i relats propis de les artistes, escrits durant la residència. Amb tot, es buscarà que el fanzine sigui una peça d’art en sí mateixa, esdevenint una publicació que ha de ser entesa des de la performativitat i la creació comunitària.
(*) Beca d’intercanvi entre el Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona i La Chambre Blanche de Quebec

Tots els grafitis aquí!

@lanoiadelmonyo - hola@lanoiadelmonyo.com